Skip to main content

IYENGAR Yoga

de man die de Koningin van Belgie op haar hoofd zette

BKS Iyengar

BKS Iyengar wordt geboren op 14 december 1918 in Karnataka (India) en overlijdt op 20 augustus 2014 in Pune (India). Hij is een van de meest vooraanstaande yogaleraren ter wereld. In 2004 neemt Time Magazine BKS Iyengar op in de lijst van “100 meest invloedrijke mensen ter wereld”.

Voor België is hij “de man die Koningin Elisabeth op haar 80ste op haar hoofd zette”. Tussen de koningin en de yogaleraar ontstaat een nauwe vriendschapsband. Als later de koningin een herseninfarct krijgt, laat ze BKS Iyengar naar het hof komen om een tijdlang met haar te werken. Ze krijgt een heel aantal van haar motorische functies terug. Als dank maakt ze een sculptuur van zijn hoofd, een beeldhouwwerk dat nog steeds in het yoga-instituut te Pune staat.

IYENGAR YOGA STIJL

Iyengar Yoga is een vorm van Hatha Yoga. De methode onderscheidt zich door haar zoektocht naar precisie in de oefeningen. Elke houding is een feest op zich aan acties en bewegingen. Om het lichaam te ondersteunen werken we af en toe met hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens, stoelen etc.

Alle lichaamshoudingen komen aan bod. De staande houdingen zijn de belangrijkste. Ze versterken de benen en de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten.

Daarnaast heb je zittende houdingen, vooroverbuigers, achteroverbuigers, omgekeerde houdingen, balansoefeningen, buikoefeningen en twists.

Elke les sluiten we af met een liggende rusthouding.

De lessen zijn dynamisch en worden in een logische sequens opgebouwd. Het statische of het langer aanhouden van de asanas (lichaamshoudingen) komt vanzelf naarmate de geest klaar is om naar binnen te kijken en daar in een stille mediterende conditie komt.

Opleiding Iyengar Yoga

Eigen aan Iyengar Yoga is ook de strenge lerarenopleiding. Je mag jezelf pas “Iyengar Yoga docent(e)” noemen na een intensieve basisopleiding van drie jaar.

Deze omvat naast de grondige studie van de asanas ook een degelijke cursus anatomie en filosofie.

Daarna moet je je elk jaar voor een jury verantwoorden en kan je verdere studies aangaan om nog 6 hogere niveaus behalen.

Door deze grondigheid staat Iyengar Yoga bekend voor haar verregaande therapeutische waarden.